Basisdej til boller, kringle eller andet – uden gær!

Billede

Kender du de dage, hvor man bare har lyst til hjemmebag? Sådan en dag havde jeg i dag. Desværre havde jeg ikke noget gær og jeg magtede ikke at gå ud og købe noget (det er jo søndag, ik?!). Jeg havde sat mig for at lave to kringler med hver sin smag – stadig uden gær. Så der måtte improviseres med hvad jeg lige havde liggende. Resultatet blev overraskende godt🙂 Det blev til en banan-chokolade kringle (billedet foroven) og et appelsin-valnødde hjerte (som desværre fik lidt for meget i ovnen, så det blev en smule ristet – se billedet forneden). Først laver man basisdejen, og derefter kan man komme det “fyld” i, man ønsker eller helt lade være med at komme noget i og bare lade dejen være basic. Man kan også vælge at lave boller ud af dejen i stedet for kringler.

Ingredienser til 2 kringler eller ca. 7 boller:

  • 250 g. mel (+ lidt mere til at gøre dejen mere fast hvis “fyldet” er flydende)
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 tsk vanilijepulver
  • 2 spsk sukker eller sirup
  • Et drys salt
  • 2 dl mælk
  • 1/2 dl. smagsmeutral olie
  • 1 sjat citronsaft

“Fyld 1”:

  • 1 most banan
  • ca. 20 g. hakket chokolade

“Fyld 2”:

  • Saften af 1 appelsin (evt. også revet skal hvis den er økologisk)
  • En håndfuld hakkede valnødder

Fremgangsmåde:

  1. Forvarm ovnen på 200 grader,
  2. Sigt mel, bagepulver og vanilje ned i en skål,
  3. Tilsæt derefter de andre ingredienser og bland dejen godt sammen med en dejskraber.
  4. Dejen skal være lidt “våd” og skal ikke æltes.
  5. Del dejen i to og tilsæt det ønskede “fyld” til hver portion.
  6. Tilsæt ekstra mel hvis det er nødvendigt til at samle dejen lidt.
  7. Form dejen til en kringle, et hjerte, boller…. mv. på en bageplade med bagepapir.
  8. Du kan evt. pensle med et sammenpisket æg.
  9. Bages i ovnen i ca. 20 min. indtil dejen er gylden.

Billede

Tip! Skal det være lidt mere festligt, kan du også dele kringlen midtover og komme creme, remonce eller andet i. Du kan også bruge dejen til f.eks. fastelavnsboller.

Dette indlæg blev udgivet i Brød og bagværk og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s